Επίσκεψη στο CERN-Βέρνη-Γενεύη-Σαμονύ -Μιλάνο

Πραγματοποιήθηκε και φέτος εκπαιδευτική επίσκεψη του σχολείου μας και συγκεκριμένα της Β Λυκείου στο Cern της Ελβετίας, 7 με 10 /2/2024. Αναχωρησαμε από Αθήνα για το αεροδρόμιο της Ζυρίχης στις 7 Φεβρουαρίου.
Κατά τη φετινή μας ξενάγηση στο ερευνητικό κέντρο Cern από την Ελληνίδα επιστήμονα, κ. Δέσποινα Χατζηφωτιαδου, μαθητές και μαθήτριες μας είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν γενικότερα γύρω από την ταυτότητα και το έργο των επιστημόνων του Cern. Ειδικότερα, επισκεφτηκαμε τον πυρηνικό αντιδραστήρα, όπου υλοποιείται το πείραμα Alice, σε βάθος 100 μέτρων κάτω από τη γη. Εκεί μπορέσαμε να παρακολουθήσουμε πώς λειτουργεί ο αντιδραστηρας, ποια ερευνητικά αποτελεσματα έχουν επιτευχθεί ως τώρα, ποιες είναι οι προσδοκίες των επιστημόνων στο μέλλον και βεβαίως να εκφράσουμε τυχόν ερωτήματα ή απορίες και να λάβουμε απαντήσεις. Πέρα από το εκπαιδευτικό μέρος της εκδρομής, μαθητές και μαθήτριες μαζί με συνοδούς καθηγητές επισκεφτηκαμε και αρκετές πόλεις σε τρεις χώρες. Τη Βέρνη και τη Γενεύη της Ελβετίας, το Ανεμας, το Ανεσσυ, το Σαμονυ της Γαλλίας,το Μιλάνο και τη λίμνη του Κόμο της Ιταλίας. Παρακολουθησαμε ξενάγηση από έμπειρο ξεναγό του πρακτορείου σε σημαντικά μνημεία και μέρη του ιστορικού κέντρου των πόλεων, που χαρακτηρίζεται ως μεσαιωνικό, κυρίως στη Βέρνη και την Γενεύη. Στο Ανεσσυ της Ανατολικής Γαλλίας, με το προσωνυμιο “Βενετία της Γαλλίας” περιηγηθηκαμε στα στενά πλακόστρωτα δρομάκια, στα εντυπωσιακά κανάλια με τα όμορφα γεφυράκια και βεβαίως στην ομώνυμη λίμνη που προσδίδει μια ξεχωριστή ομορφιά στην πόλη αυτή. Στην πόλη Σαμονυ, ΒΔ των Άλπεων σε υψόμετρο 1035 μέτρων, απολαύσαμε το χιονισμένο τοπίο και εντυπωσιαστηκαμε από την επιβλητική παρουσία της οροσειράς των Λευκών Ορεων(Mont Blanc).
Μέσω του τούνελ του Mont Blanc, μήκους 10 χιλιομέτρων, περάσαμε από τη Γαλλία στην Β. Ιταλία την ώρα που χιονιζε πάνω στα βουνά και ήταν από τις στιγμές που θα μας μείνουν αξέχαστες για την φυσική ομορφιά που αντικρισαμε! Φτάσαμε στο Μιλάνο, την οικονομική πρωτεύουσα της Ιταλίας, όπου παρά τον βροχερό καιρό ξεναγηθηκαμε στο κάστρο των Σφορτσα, στον περίφημο καθεδρικό ναό (Duomo), τη Στοά Βιττοριο Εμμανουελε, που φέρει το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ιταλίας και περπατήσαμε στη Via Brera, τον πιο κεντρικό δρόμο του Μιλάνου με τα ονομαστά καταστήματα και τα ατμοσφαιρικά καφέ της πόλης. Τελευταιος μας σταθμός ήταν η Λίμνη Κόμο, μια πανέμορφη ιταλική λίμνη σε μια γραφική τοποθεσία με το ιστορικό της κέντρο, με πλούσια βλάστηση, δασωδεις λόφους και πολυτελείς κατοικίες. Επιστρέψαμε στην Αθήνα από το αεροδρόμιο Malpensa του Μιλάνο. Ήταν πράγματι μια μοναδική διδακτική και ψυχαγωγική εμπειρία για μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικούς!