ΟΧΙ στη σχολική ΒΙΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΣΥΝΤΟΜΟ ΚΕΙΜΕΝΟ(ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ). ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΡΑΨΕΙ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΤΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ

  Το bullying ή αλλιώς ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν αρκετά παιδιά στις μέρες μας, ανεξαρτήτως ηλικίας. Εσείς οι γονείς, όμως, τις περισσότερες φορές βρίσκεστε σε άγνοια, καθώς τα παιδιά σας όσο και να σας εμπιστεύονται φοβούνται να ζητήσουν την βοήθειά σας. Ας μιλήσουμε λίγο όμως για το ποιοι είναι οι λόγοι που οδηγούν ένα παιδί στο να ασκήσει εκφοβισμό σε έναν συμμαθητή του, ποιες είναι οι συνέπειες για τα θύματα και πώς εσείς οι γονείς μπορείτε να σταθείτε δίπλα στα παιδιά σας και να τα συμβουλέψετε είτε είναι θύτες είτε θύματα.

    Η άσκηση σχολικού εκφοβισμού από τα παιδιά θύτες μπορεί να εκληφθεί ως μια κραυγή βοήθειας. Πιο συγκεκριμένα, οι θύτες είναι τις περισσότερες φορές θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Θέλοντας λοιπόν να νιώσουν δυνατοί, γίνονται και οι ίδιοι βίαιοι σε βάρος παιδιών που είναι <<αδύναμα>> ταπεινώνοντας τα. Σε άλλες περιπτώσεις, αυτά τα παιδιά υστερούν αγάπης και προσοχής από εσάς τους γονείς και προσπαθούν με την εκρηκτική αυτή συμπεριφορά να κερδίσουν την προσοχή των καθηγητών ή ακόμη και των συμμαθητών τους. Βέβαια, υπάρχει και το ενδεχόμενο να θέλουν να γίνουν αποδεκτοί από μία παρέα παιδιών που ενεργούν παρόμοια.

   Αυτό που δεν γνωρίζουν αυτά τα παιδιά είναι ότι οι πράξεις τους έχουν καταστροφικές συνέπειες για τα θύματά τους. Τα θύματα του σχολικού εκφοβισμού είναι πάντα εσωστρεφή παιδιά με συνήθως χαμηλή αυτοεκτίμηση. Τα παιδιά αυτά χάνουν την αυτοπεποίθησή τους και νιώθουν ανασφάλεια για τον εαυτό τους. Μάλιστα, υπάρχει αντίκτυπο και στην ψυχολογία τους, καθώς έρχονται αντιμέτωποι με την κατάθλιψη και το άγχος, τα οποία μπορεί να μην καταφέρουν να αποβάλουν μεγαλώνοντας. Ακόμη, αποκτούν μια απέχθεια για το σχολείο και αποφεύγουν να προσέρχονται σε αυτό, πράγμα το οποίο οδηγεί σε μείωση της σχολικής τους απόδοσης στην περίπτωση που δεν το παρατάνε τελείως.

   Επειδή ακριβώς αναφερόμαστε σε παιδιά τα οποία δεν γνωρίζουν το αντίκτυπο των πράξεων τους όντας θύτες, αλλά ούτε ξέρουν πως να βοηθηθούν όντας θύματα, είναι σημαντικό εσείς οι γονείς να τα βοηθήσετε. Πως θα γίνει αυτό; Αρχικά πρέπει να τους μάθετε να σέβονται από μικρά τους συνανθρώπους τους. Παράλληλα , θεωρείται αναγκαίο να περιβάλετε με στοργή και φροντίδα τα παιδιά σας, ώστε να μην νιώθουν παραμελημένα. Βέβαια είναι εξίσου σημαντικό να έχετε και τον ρόλο του φίλου των παιδιών σας, ώστε να μπορούν να σας νιώθουν κοντά τους και να σας εμπιστεύονται. Πρέπει να νιώθουν ότι ό,τι και να συμβεί θα έχουν πάντα κάποιον που θα τα στηρίξει και θα τα συμβουλέψει. Άλλωστε, το μόνο που αποζητούν τα παιδιά από εσάς είναι λίγη αγάπη και προσοχή.

    Σε έναν κόσμο όπου ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι , πρέπει εσείς οι γονείς να βοηθήσετε να εξαλειφθεί το πρόβλημα του σχολικού εκφοβισμού, για να μην αποτελεί το σχολείο έναν ακόμη κίνδυνο για τα παιδιά. Συμπερασματικά, η μόνη απάντηση στις βίαιες συμπεριφορές πρέπει να είναι η αγάπη.

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.

Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying) χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια κατάσταση, κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά, με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου.

 ΓΙ ΑΥΤΟ

Ας εστιάσουμε την προσοχή μας  στα παιδιά που αγωνίζονται να διαχειριστούν το φόβο και τη μοναξιά που νιώθουν μέσα τους, είτε δέχονται, είτε ασκούν βία. Η ψυχοσύνθεση των νταήδων και των παιδιών που φαντάζουν αδύναμα, η δυναμική του οικογενειακού τους περιβάλλοντος, τα ψυχικά τραύματα που επιμένουν και στην ενήλικη ζωή, το σχολικό πλαίσιο που ακροβατεί ανάμεσα στη διαχείριση και την αντιμετώπιση  είναι ζητήματα που πρέπει να μας  κρατούν σε μια δημιουργική ανησυχία.

 ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ«

«Μπορεί να επιτεθούν στην αξιοπρέπειά σου, να τη βανδαλίσουν και να τη χλευάσουν, αλλά δεν μπορούν να στην πάρουν, αν εσύ δεν την παραδώσεις» ―MichaelJ Fox

«Προτιμώ να είμαι ένας μικρός κανένας, παρά ένας κακός κάποιος»―Abraham Lincoln

Σχετικό άρθρο με στατιστικά του Υπουργείου Παιδείας

Επίλεξε τον σεβασμό | Η Εφημερίδα των Συντακτών (efsyn.gr)

Σχετικό άρθρο στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Εμφανείς και αφανείς νταήδες | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (kathimerini.gr)

Συγκεντρωμένα περιστατικά εκφοβισμού στα σχολεία με μαθητές στο alphavita

bullying | Alfavita

Πλούσιο ενημερωτικό υλικό για το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού (από το alphavita)

Το παρόν ενημερωτικό υλικό έχει ως στόχο να παρέχει στους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό της σχολικής μονάδας τις αναγκαίες πληροφορίες για το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού (bullying) και κατάλληλες κατευθύνσεις για την ανάπτυξη και εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου. 

Επιμέλεια κειμένου: Ρόκα Όλγα, Ψυχολόγος 1ου ΚΕΣΥ Ανατολικής Αττικής

Ως σχολικός εκφοβισμός ορίζεται η κατάσταση κατά την οποία εκτελείται στοχευμένη, απρόκλητη βία και επιθετική συμπεριφορά με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού ή/και ψυχικού πόνου σε μαθητές/-τριες από μαθητές/-τριες, στο πλαίσιο μιας διαπροσωπικής σχέσης που χαρακτηρίζεται από δυσαναλογία
εξουσίας, εντός ή/και εκτός σχολείου. Προσδιορίζεται από τα παρακάτω τρία βασικά χαρακτηριστικά:

  • Ανισορροπία εξουσίας – δύναμης
  • Στοχευμένη επιθετική ενέργεια με σκοπό να βλάψει το θύμα/τα θύματα
  • Επαναλαμβανόμενη (ή με πιθανότητα να επαναληφθεί)

ΟΛΙΒΕΡ ΜΠΑΤΟΝ

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΑ ΜΗΛΑ: Ένα ενδιαφέρον μάθημα κατά της βίας

ΤΑ ΜΠΛΕ ΓΥΑΛΙΑ: Μία ταινία με καλό τέλος για τη σχολική βία.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ  ΠΕΝΤΕ ΗΜΕΡΕΣ: Μία ταινία με θέμα τη σχολική βία,γυρισμένη από μαθητές.

ΒULLYING: Μία ταινία κατά του Bullying με πρωταγωνιστές παιδιά.

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: Ένα μήνυμα κατά της σχολικής βίας