«Μαθητική συνάντηση: Λόγοι και δράσεις για τη δημοκρατία»

Οι μαθητές του σχολείου μας για μία ακόμη φορά άφησαν το στίγμα τους ως υπέρμαχοι της δημοκρατίας, συμμετέχοντας στην πιο πρόσφατη πολιτιστική εκδήλωση του γειτονικού 1ου Γ.Ε.Λ. Αγίου Δημητρίου, με τίτλο «Μαθητική συνάντηση: Λόγοι και δράσεις για τη δημοκρατία», που  έλαβε χώρα την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου στο αμφιθέατρο «Τάκης Ζενέτος» του Λυκείου.

Εκεί συγκεντρώθηκαν πλήθη μαθητών για να προβάλλουν τη δημοκρατία όπως την αντιλαμβάνονται, ως σύγχρονοι νέοι. Ομιλίες και παρουσιάσεις υπήρξαν τα μέσα που επέλεξαν για να αποδώσουν την οπτική τους για την έννοια της δημοκρατίας και την ιστορία του πολιτεύματος. Παράλληλα, με μια θεατρική παράσταση  και αρκετές ερμηνείες μουσικών κομματιών, εξέφρασαν τις απόψεις τους για τον τρόπο που λειτουργεί το πολίτευμα, για τις αξίες που συνιστούν τον θεμέλιο λίθο του, καθώς και για τους τρόπους με τους οποίους υπονομεύεται η λειτουργία του, με αποτέλεσμα τα ανεκτίμητα δικαιώματα που διασφαλίζονται μέσω αυτού να παραβιάζονται. Αξιοσημείωτο είναι πως στη δράση έλαβαν μέρος εκτός από σχολεία της περιφέρειας, και μαθητές του ισπανικού σχολείου IES Enric Vallo Castalla, στο πλαίσιο του προγράμματος

Erasmus+ KA1 “Our sea our link”.

 Έτσι, δόθηκε η ευκαιρία στους συντελεστές της εκδήλωσης να διαπιστώσουν πως η δημοκρατία αποτελεί συνεκτικό στοιχείο των πολιτισμών και ότι τίποτα δε μπορεί να παρακωλύσει τις προσπάθειες αναγνώρισης της αξίας της, αφού πολλές από τις δραστηριότητες έγιναν στα αγγλικά για τη διευκόλυνση της επικοινωνίας. Οι μαθητές του σχολείου μας, συγκεκριμένα, επέδειξαν την παρουσίαση που είχαν προετοιμάσει για το έργο του δημοκρατικού πολιτεύματος, τη σχέση του με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη σπουδαιότητά του.

Επρόκειτο για μια εμπειρία που για τους ίδιους τους μαθητές υπήρξε τόσο ενδιαφέρουσα, όσο και εποικοδομητική. Η συμμετοχή σε ένα τέτοιο δρώμενο που προάγει την ελευθερία και τον σεβασμό, ταυτόχρονα με τη γεφύρωση των αποστάσεων και τη δημιουργική έκφραση για ένα ανθρωπιστικό ιδεώδες, αναμφίβολα διεύρυνε τους ορίζοντες τους και μας εμπνέει ελπίδα για το γεγονός ότι το μέλλον της κοινωνίας βρίσκεται σε ικανά χέρια.

Μάριος Καραγιάννης – Γ΄ Λυκείου